Åbent Hus 2013


Åbent hus 2013, gæster, besøgende, udstilling,
Åbent hus - keramik - udstilling Åbent hus - syning og omforandring - udstilling - sy
Åbent hus Åbent Hus

Udstilling i 4 etager
Kl. 10 i lørdags åbnede Holstebro Aktivitetscenter sit årlige arrangement med arbejdende stande og udstillinger, der fortæller om aktive brugeres initiativ og synlige resultater af at mødes i huset.

Foruden forsamlingshuset, hvor seniordanserne optræder, og den gamle skolegård, hvor keramikfolkene har travlt med rakubrænding og smedjen, er hvert eneste lokale i alle 4 etager i brug -  ja, og også kældergangen er blevet udstillingslokale: ikke blot som sædvanlig af bøger i meterlange reoler, men også herlige keramikfigurer og elegante glassmykker kan man se dernede, når man snor sig mellem værkstederne for glas, træ, keramik og design!

Cafeen har masser af besøg, og duften af flæskesteg møder en, når man kommer op ad trappen fra kælderen.

Vel har bogbinderne i stueetagen en arbejdende stand, men foranlediget af de udstillede bøger bliver der snakket mere, end der bliver arbejdet: En af de besøgende fortæller historien om Tuta Vallis (Fredens dal)- det gamle cistercienserkloster, hvis ruiner ligger øst for Vandkraftsøen; en anden husker skoletiden og digteren William Waagners sønner, der ved krigens slutning fik opbygget et helt lager af tyske våben!

I foredragssalen overfor kan man have svært ved at løsrive sig: fra diminutive dukkemøbler i den ene ende af salen til meterhøje patchworknisser ved den anden udgangsdør; derimellem lækker strik fra husets butik, glade keramikfigurer, papirklip og perlekranse, ja og så naturligvis tombolaen med alle gevinsterne.

På 1. sal er der billeder: dejlige lyse og positive malerier og hele to lokaler med spændende fotografier. ”Sammensatte billeder” hedder temaet i det ene rum; her bliver der eksperimenteret, så det specielle billede fra Skagen mixet af forskellige tidsaldres fotos og malerier kræver tid til eftertanke. Farveglæden fortsætter inde i lokale K, hvor de festlige, nymalede klovner på fødselsdagsdugene spiller fint sammen med de fine pergamanokort og de rå glasmotiver, som forarbejdet vinduesglas giver.

Søndag eftermiddag når jeg op på loftsetagen ledsaget af dejlig musik, som Ulla leverer fra flygelet deroppe. Masser af mennesker flokkes omkring det flotte kagebord, og alle borde i loftscafeen er optaget. Som i resten af huset er der deroppe en rigtig hyggelig og afslappet stemning, som forplanter sig til standene i loftsalen, fx perlesyning, knipling, orkis og vævning. Ved en af vævene bliver jeg stående og får at vide, at der på væven sidder det ene af ½ dusin viskestykker, som datteren har designet og bestilt. ”Vi andre har jo skuffer og skabe fulde”, lyder forklaringen. ”Livet er et puslespil”, står der på et af Monas malerier i Birns Atelier. Det er en påstand, der passer meget godt med hendes konstatering af, at Åbent Hus på Holstebro Aktivitetscenter er stedet, hvor vi møder mange fra vores fortid – helt uplanlagt.

For vel er Åbent Hus på Holstebro Aktivitetscenter en tradition, hvor flere gæster har bemærket, at de fremstillede varer fremtræder professionelt udført, men samtidig er det forfriskende at registrere nye aktiviteter i huset og konstatere, at en anderledes placering af standene har piftet udstillingen op.

Så jeg tror, at husets brugere sammen med centerleder Jonna Grønne synes, at weekenden var besværet værd: hårdt arbejde, men dejligt resultat!

Frida